[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.116.40.177 () [ Přihlásit ]

reaktivácia, muzeum LO

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > reaktivácia, muzeum LO

Honza (24.9.2009 20:39)

... a ponenáhlu se dostaneme k rozsáhlé diskusi o tom proč na slovensku "je neni bunkrológia". To nemusí být dvakrát veselé povídání. Ešte som sa neoženil, už ma žena...auuu.... :o))


Jiří Kaštil - začátečník (21.9.2009 19:13)

...já jsem s manželkou tahal ven z pěchotního srubu zvonovou šachtou po vytrženém zvonu futra od dveří i s betonovou výplní...a navíc, na mříž ani na pancéřovky nikoho nepotřebuješ, to zmákneš sám. Jeden pán ve Slavonicích dokonce sám aktivoval "celý úsek" LO. Tak rychle, dokud je pro co jet....


Honza (21.9.2009 8:24)

Jsou místa kam noha sběrače kovú dosud nevstoupila. Onehdá jsem ve zmiňovaném prostoru našel skoro polovičku škody 110. Otázka pak zní "jak dlouho ještě?". Pro slovenské přátele betonové hráze by hlavně mělo platit bunkráci všech okresú spojte se. Já pro ty mříže určitě nepojedu s manželkou. Takže ještě nějaký ten pátek budu bloumat krajem, kochat se, zakreslovat, fotit a ukládat snímky na zažloutlé paměťové karty...


Jan Lakosil (17.9.2009 11:23)

Mříže a pancéřové dveře si můžeš odvézt ze Záhorie. V úseku Slanská Huta je z roku 1938 realizována příprava pro osazení dveří R-238 a R-239. Teda alespoň u těch objektů v okolí obce. Pokračování na Torkóš pak je čím dál tím méně dokončené a bez futer. Jinak já si myslím, že v tamních objektech pancéřové a mřížové dveře byly v roce 1938 a že je vojáci odvezli až po roce 1945 a použili na reaktivaci JM. Stejně tak byly přes válku osazené dveře např. v úseku LI Přechody, či na čáře Modrý Kameň - kóta Piesok u Lučence. Jen mám obavu, že nevím, jak dlouho by na východním Slovensku vydržel zamčený řopík se 150 kg železného šrotu...


Jiří Kaštil - začátečník (17.9.2009 0:55)

..a ostanú len slzy, a to ma trochu mrzí...


Jiří Kaštil - začátečník (17.9.2009 0:49)

...inu marné je čurání proti větru. Jednou zmizí i ty samotné řopíky. Zůstanou jen vzpomínky, zažloutlé fotografie a paměťové karty..


Jiří Kaštil - začátečník (17.9.2009 0:43)

..na druhou stranu to nemusí být vůbec jednoduché..Docela mě překvapily aktuální snímky Jihomoravského špiona, fotografa, cyklisty a kolegy, pana Luďka T. z úseku mezi Jevišovkou a Hevlínem, které teď vložil do databáze. Doslova před chvílí byl tento úsek ještě poměrně luxusně vybaven. Právě tam jsem nalezl své kliky k ventilátoru atd...a všechny ty blbosti. Dnes chybí, i torza lafet, či pouhé čelní desky UL1 i v těch beznadějně zatopených a ztracených řopících, o dveřích, ventilátorech a tom ostatním ani nemluvím. Zdá se to být dosti systematické...tak nevím. Je to snad rozmachem bunkrologického muzejnictví???..nebo rozmachem nezaměstnanosti, hospodářské krize a zoufalství???


Jiří Kaštil - začátečník (17.9.2009 0:20)

Honzo..proč ta skromnost. Opravíš řopík do 110% stavu, v jakém za ideálních podmínek mohl vypadat řopík v roce 1938...bez ohledu na ten úsek. Tak se vymlouvají všichni... V roce 38 to tady nebylo, tak na to serem..(..ještě že to tady nebylo..ty věci stejně nemáme..že jo??..ehm..ehm..). Podle tohoto klíče to mají nejjednodušší ti bunkrologové, kteří "hospodaří" v úseku, který ještě nebyl vůbec postavený. Ti jsou na tom nejlíp, protože všechno mají jako v roce 1938..machři. To jsou praví historikové!! Takže sežeň mříž, dveře, zámek MUDROCH, výdřevu, periskopy, lafety vz.37, zbraně, příslušenství, střelecké lavice, petrolejky vz.35, ventilátor, lapače a to ostatní..Až to budeš mít, podej zprávu ve znění " :"To byste ani neverili, ale už to mám hotové....chlapci moji zlatí"


Honza (16.9.2009 23:54)

Dišputa proudí správným směrem. Je mi jasné, že před jedenasedmdesáti lety se touto dobou mnohé objekty betonovaly a to evidentně dost nakvap. A spousta se toho nestihla. Dostavět si jeden do předpisové podoby by asi opravdu neodpovídalo historické skutečnosti. Pokud muzeum, tak doplněné nějakou tou naučnou stezkou s komplexními informacemi jak to vypadat mělo a jak to třeba vypadá jinde. Tedy odkazy na muzea LO i TO. Ale zamknout ŘOPík v tomto kraji bude stejně nezbytné jako jinde. Takže : sháním mříže a pancéřové dveře. Poňoukněte :-)


Jiří Kaštil - začátečník (16.9.2009 19:59)

Nemohu nevzpomenout historku, kterou mi vyprávěl kámoš. Na vojně na nějakém plotě v autoparku byly vyškrábané nápisy, čísla, hesla, a mimo jiné i posměšky a říkanky na jednotlivé důstojníky u toho jejich útvaru . Dévéťák byl zrovna ten den nějaký major Huta. Procházel tam kolem plotu, četl si ty nápisy a strašně se smál. Jakmile však uviděl nápis: "Major Huta-hlava dutá", strašně se rozčílil a nechal ten plot okamžitě přemalovat... Tož tak....Slanská huta-major Huta ..hned jsem si na to vzpomenul.


Zdeněk Hanáček (16.9.2009 19:00)

No nevím a nemohlo to být poválečné dovybavení? Závěsy samozřejmě byly možné.
Slanská Huta byl dost "podřadný" úsek, kde se moc nespěchalo... Spíš bych viděl více vybavení u Kuzmic a Michaĺan. Chtělo by to nějaké výkazy odsunutého materiálu..


Jan Lakosil (16.9.2009 14:18)

Zdeňku, nebuď takový pesimista. Řopíky přímo v prostoru Slanské Huty měly zřejmě osazené mříže a pancéřové dveře. Zbytek pancéřových dveří jsem tam viděl ještě před deseti lety. Lafety a ventilátory jsou samozřejmě utopie, závěsy LK s podpěrnými pultíky jsou ale reálné. Nejlépe vybavené řopíky na Slovensku byly asi v Šahách.


Zdeněk Hanáček (16.9.2009 12:38)

Co se týká Slanskej Huty:
Pokud byste muzeum situoval "dle historické pravdy" do září roku 1938, byl by to úkol vcelku snadný.
Objekty totiž byly v převážné většině těsně po betonáži a jejich vnitřní výbava byla, dá se říct nulová = bez dveří, mříží?, ventilátoru, periskopů, lapačů a lafet.
Omítku měly jen objekty v západní polovině úseku a možná i kamennou rovnaninu....
Tzn. dodat strhané bednění, do střílen max. závěsy pro kulomety... Toť vše...


Honza (16.9.2009 10:17)

Na úvod: to co ve vztahu k mateřské řeči předvádí ignorantský mužíček s rolničkami je grc. Česky zvratek. Žiju na slovensku teprve dvaadvacet let a rodnou řeč si ctím. Uklepnout se může každej. Zajímá mne ale názor odborníkú, do jakého stavu by bylo vhodné uvést ŘOPík na východě, například u Slanskej Huty? Tedy, aby to bylo OK s historickou pravdou.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)