[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.137.218.215 () [ Přihlásit ]

úkryt ÚŽ-6 v linii opevnění úseku A-5

Diskusní fórum > Obecná diskuse > úkryt ÚŽ-6 v linii opevnění úseku A-5

Jiří Hrabák (20.6.2011 10:30)

Další úkryt UŽ-6 na berounsku vešel nedávno ve známost. Včera jsme ho byli navštívit. Nachází se nedaleko obce Žebrák a je poměrně obtížně nalezitelný. Zvláště tedy v této době. Okolí objektu je hustě zarostlé náletovými dřevinami a vchod skrývá veliké, téměř neprostupné křoví, take není vidět ani na metr. Hledali jsem ho dobrou půl hodinu. Vevnitř jsem nebyl, snad někdy v zimě, protože se tam lze dostat jen plazením pod křovím a navíc je v okolí plno klíšťat.
Úkryt byl přidán na kartu objektu.


Jiří Hrabák (1.3.2010 9:02)

Také by mě zajímala lokalita (alespoň přibližná) těch zbývajících šesti na berounsku. Kdybyste někdo něco věděl, byl bych rád. Jinak ještě zkusím zapátrat jinde. Výhledově se tedy chystám spíš na Plzeňský kraj (tam je dostupných informací více), ale přeci jen to berounsko mám blíž.


Petr Palec (1.3.2010 7:52)

A ještě, když už mluvíme o tom Berouně, bych poprosil o opravu seznamu lokalit těch užatek. Trochu je tam přebabkováno, takže Felbabka není Felbababka a taky ta Chýňava trochu tahá za uši, Chyňavští by asi rádi nebyli. :-)


Petr Palec (1.3.2010 7:39)

Super! Nemáte chuť i na ty okolní? Databáze je pořád přeci jen chudá, co se těchto objektů týká. :-)


Jiří Hrabák (27.2.2010 17:06)

Díky Vám oběma. Dneska jsem tento objekt navštívil. Bohužel zde zbývají již jen poslední dveře (do hlavní místnosti). Jinak ale pěkný zážitek. Foto je přidáno na kartě objektu.


Petr Palec (18.2.2010 15:08)

UŽ-6 se dá poměrně snadno najít, je přímo na spojnici lesních cest a řekl bych že i teď v zimě to bude dobře projeté, těží se tam dřevo a zavážejí krmelce. Pokud se tam jede autem tak stačí ho nechat u silnice, tam kde je kryté sezení - odpočívka a vydat se po silnici směrem na Chyňavu, opustit ji první lesní cestou doprava, pak tou další opět vpravo a jste tam, celkem tak 800m. V podstatě když vyjdete od A-5/31a směrem k silnici tak je to přímou cestou za ní, zhruba ve stejné vzdálenosti. Kolega Jonáš píše že souřadnice odhadl a já musím říci že zcela přesně. Ze dveří tam zbyly už jen ty poslední plechové. Čili jak vidíte, ÚŽ je přesně na druhé straně úseku A-5 vzhledem k silnici Nižbor - Chyňava. Jinak podle mého soudu tento objekt souvisel se nedalekou základnou raketového vojska v Bratronicích.


Jiří Hrabák (15.2.2010 17:40)

Vřelé díky, nevšim jsem si těch záložek nahoře. Až příště pojedu do zdejších lesů, tak se tam určitě podívám. Ještě jednou díky.


Pavel Jonáš. (15.2.2010 16:16)

Zdravím. Přesunul jsem to o řádek výš nad neřopózní objekty do poválečných. Je to v okrese Beroun mezi úkryty. Jsou tam i souřadnice. V poslední době jsem tam nebyl, ale prý zmizely tlakové dveře. Přeji hezký kulturní zážitek.


Jiří Hrabák (15.2.2010 14:36)

Zdravím, chtěl bych se zeptat kolegů, kteří procházeli úsek A-5 Chýňava, zdali nenarazili v okolí Zelené boudy v lesích nad Nižborem na objekt ÚŽ-6. Tento úsek jsem v zimě několikrát navštívil, pozůstatků po řopíkách mnoho, avšak tento úkryt jsem nenašel. Kdybyste někod měl GPS souřadnice, mapku nebo nějaké bližší upřesnění, byl bych moc vděčný. Na internetu se mi nedaří k tomu získat nějaké bližší informace. Je o něm zmínka i zde v databázi neřopových objektů, ale je tam psáno, že je přesunut a tam se mi pod Středočeským krajem nic nezobrazuje. Jsem z nedaleka a docela by mě to zajímalo. Díky w.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)