[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 52.54.111.228 () [ Přihlásit ]

úkryt ÚŽ-6 Štipoklasy

Diskusní fórum > Neidentifikovatelné objekty, vojenské prostory > úkryt ÚŽ-6 Štipoklasy

Jiří Hrabák (4.6.2010 8:21)

Tak těch dalších 5 objektů ÚŽ u Líšné je již zařazeno v databázi poválečných objektů polní obrany. Snad je to tak ok.


Jiří Hrabák (1.6.2010 8:09)

Díky moc, až bude troška času, zkusím to udělat takto. W.


Vladimír Sýkora (31.5.2010 15:14)

> J.H.
S větší pravděpodobností lze konstatovat asi toto:
Objekty A a B by mohly být 2059 a 2830. Objekty C, D, E by mohly být 2832, 2833 a 2834. Nic víc zatím není známo. V tuto chvíli bych respektoval způsob zařazení toho, kdo objekt zdokumentuje jako první. Nechť ten si najde svoji logiku zařazení.
Jedno doporučení. Jako první fotku (obrázek) ke každému objektu (i k 2831) zařadit Vaši mapku a v komentáři k objektu specifikovat, o který objekt (A, B, C, D či E) se jedná.


Jiří Hrabák (30.5.2010 19:16)

Zdravím. Jelikož se toto opět týká plzeňska, nebudu zakládat nové téma. Zhruba před dvěma týdny jsme navštívili skupinu úkrytů typu ÚŽ u obce Líšná nedaleko hranice Středočeského a Plzeňského kraje. V lese nedaleko hájovny se zde nachází šest těchto úkrytů poměrně blízko u sebe. Problém mám s tím, že jen z jednoho lze vyčíst číslo VEČ. Všech šest objektů je ve zdejší databázi poválečných objektů polní obrany, avšak zařadil jsem zatím jen jeden identifikovatelný. Rád bych přidal fotky i k dalším pěti okolním objektům, ale nerad bych to tam vkládal náhodně. Netušili byste tedy někdo VEČ k dalším objektům v lese u Líšné. Pro lepší orientaci přikládám plánek. Předem díky za jakékoli info. W.


Jiří Hrabák (15.3.2010 12:45)

Tak jsem dostal informaci, že veškeré dostupné seznamy ÚŽ nejsou rozhodně kompletní z důvodu neodtajnění některých z nich. To jsem vůbec netušil a staví to můj předešlý příspěvek trochu stranou. VEČ by mělo být dle dostupných informací z netu 2346, ve zdejší databázi jsem ho nenalezl, tak to nejspíš necháme být.


Jiří Hrabák (8.3.2010 17:34)

Zdravím. Měl bych prosbu s identifikací dalšího úkrytu ÚŽ-6 na plzeňsku. Byli jsme se na něj podívat cestou z výletu po brdských lesích. Nachází se tak cca 10 km od Rokycan nejblíže obci Nevid (přikládám mapku s červeným křížkem polohy objektu). VEČ je z části čitelné (viz foto), avšak opět nevím, kam ho v databázi poválečných objektů polní obrany přesně zařadit. Úkryt je rovný s poměrně dlohým schodištěm, ale totálně vyrabovaný, ikdyž se nachází v lese. Nechci zakládat nové téma, když se toto také týká Plzeňského kraje. Pomůže někdo? Díky w.


Josef Frančík (28.2.2010 18:00)

Díky za zimní foto.
Zkusím po dlouhé době něco vložit.


Jiří Hrabák (25.2.2010 17:28)

Zde je tedy několik zimních fotografií. Ostatní - převážně interiér - jsou v dbázi v sekci poválečné objekty polní obrany/Plzeň-sever/Krsy, záložka úkryty.


Josef Frančík (22.2.2010 20:40)

A ještě k ÚŽ.
Ten druhý je uzavřen, a vsadím boty že i zatopen do cca 20 možná 30 cm. Při jarním tání totiž bývá krátkodobě voda i v tom kde jste byli.
V další trase, ale už v D19 je další skupina čtyř ÚŽ. Zde je situace taková že všechny jsou uzavřeny. A po nějakém divokém průzkumu vybrány na železných předmětech.
Následně VS uzavřeny a pravděpodobně dovybaveny. Zde nedoporučuji otevírat vchodové partie. Dozírá na ně zdejší hajnej.


Josef Frančík (22.2.2010 20:32)

Ano díky za odpověď.
A mohu-li poprosit, vražte sem nějakou tamní zasněženou současnou fotku. Dík předem.


Jiří Hrabák (22.2.2010 12:37)

Děkuji za informace. O tom, že se v této lokalitě nacházejí dřevozemní stavby jsem věděl právě ze zdejší db. Nicméně v době našeho průzkumu bylo ve zdejších lesích až po pás sněhu, takže jsme byli nuceni některé objekty nechat na jindy (konkrétně tři rozvalené a zničené napojení na úsek D-19). Ten ÚŽ byl nalezen víceméně náhodou, protože byl nedaleko cesty. Nicméně se sem ještě v budoucnu vypravíme určitě znovu navštívit zbylé objekty a přilehlhlé zajímavosti. Říkate, že je poblíž ještě jeden takový úkryt? A mohl byste mi poskytnout jeho lokalizaci? Nebo popř. na mail, pokud ho nechcete zveřejňovat...


Josef Frančík (19.2.2010 16:49)

Ps.: viz příspěvek niže.
Fotografie (původně diapozitiv) ještě zachovalého areálu (jen jeho části) je umístěna ve zdejší databázi LO k objektu LO st. úseku D20 - Lo 26 A-140.


Josef Frančík (19.2.2010 16:40)

Ano je to tak.
Tento úkryt byl navštíven při loňské jarní akci KVH Praha.
V blížším okolí je ještě jeden takový úkryt.
A současně přímo vedle tam probíhající lesní cesty byl v minulosti (cca kol. r. 1970) vybudován areál ženijně vybudovaných ploch pro dopravní techniku spojovacího vojska. Celá plocha je dělena do několika dílčích ploch o velikosti cca poloviny fotbalového hřiště. Hrany zapuštěných výkopů a nájezdové plochy byly vyztuženy dřevozemními opěrami. Celou tuto záležitost doplňoval právě Vámi nalezený jeden úkryt (ze dvou). Dnes je celý zmíněný areál neudržovaný a napadený hustou náletovou dřevinou o výšce cca do 6m. V době kdy byl areál využíván i pro nácviky, nebyla dovolena lesní těžba ani v nejbližším okolí. To dnes neplatí a v nedávné době bylo zde těženo přímo v původním areálu (tj. zbylý porost který původně dělil jednotlivé plochy), ostatně i při naší jarní akci nám o něco dál lesní dělníci uhýbali při nakládce kmenů. Je škoda že jste si tohoto fenoménu nevšimnuli při Vaší pochůzce kolem zdejších zničených obj. obou sledů bývalého úseku D20, které jsou v dotyku se zmíněnými plochami ženijních dřevozemních rozptylů. Mimochodem přibližně ve vrcholu stoupání se oba sledy D20 spojují do jednoho sledu. A v dalším klesání lesní cesty ke Karlovu Dvoru se v posledním záhybu napojuje další úsek D19.


Jiří Hrabák (17.2.2010 20:35)

Díky. Vložil jsem tam tedy k tomuto objektu několik fotografií.


Vladimír Sýkora (17.2.2010 15:23)

Měl by to být objekt 2354.
Plzeň - sever, Krsy.


Jiří Hrabák (16.2.2010 14:49)

Zdravím, o víkendu jsem s přítelkyní vyrazil na průzkum úseku D-20 poblíž obce Štipoklasy. Nedaleko linie LO právě přítelkyně nalezla úkryt ÚŽ-6. Nikdy předtím jsem v takovémto objektu nebyl. Mám ho nafocený a klidně bych ho i vložil do poválečných objektů polní obrany. Nicméně ho v této sekci nedokážu identifikovat. VEČ je z větší části nečitelné. Nejbližší řopík č. 23 má VEČ 1123 (pokud se tedy za totality číslovaly objekty bez rozdílu, zdali jde o řopík, či ÚŽ). Foto popř. mapku můžu v případě zájmu vložit sem. Pomůže někdo?


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)