[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.236.219.157 () [ Přihlásit ]

Žádost o odbornou pomoc při rekonstrukce objektu 126/7/A-160Z v Kamýku nad Vltavou.

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Žádost o odbornou pomoc při rekonstrukce objektu 126/7/A-160Z v Kamýku nad Vltavou.

Martin Nič (25.7.2014 10:12)

Tak plánované datum otevření proběhlo již před více jak rokem (15.6.2013) a zatím ticho po pěšině ehm resp. ticho na skále.
Že by obrana v Kamýku byla prolomena a jednotky bránící zdejší LO staženy do týlu?


Jan Ciglbauer (9.5.2011 13:45)

Z Kamýku...


Jan Ciglbauer (9.5.2011 13:43)

Jsou nějaké nové zprávy z Kamíku?


Jiří Kaštil - začátečník (28.9.2010 11:10)

"Bývalý ženijní náčelníku" a kolego odboráři. Tak ať se vám to tam, na tom NAŠEM, (jak správně zdůrazňujete) hezkém, českém řopíku všechno podaří. To vám přeje dlouholetý, řádný člen OS KOVO a "bývalý starší operátor průzkumného radiolokátoru PSNR - 5 "začátečník"


Oldřich Čubr (26.9.2010 12:42)

Pro začátečníka, jen poznámka na okraj. Ano je to NÁŠ řopík, tedy úplně přesně je v majetku naší organizace, která si o něj požádala legálním způsobem MO a trvalo to skoro 3 roky než se to podařilo, k onomu řopíku patří i NÁŠ pozemek. A nejsem žádný, dle Vašich slov " ryzí, ultraortodoxní a nekompromisní radikální odborář ". A co je na tom tak špatného, že tento objekt chceme zrekonstruovat do původní podoby z peněz našich členů, ano máme pouze jejich příspěvky. Nemáme žádné státní dotace, nepodnikáme. A proč do rekonstrukce objektu taháte nějakou hloupou a demagogickou politiku? Proč nějaké pitomé názvy jako např. "NÁŠ ŽELEZOBETONOVÝ TRUMF NA MISCE VAH TRIPARTITY!" Vy někde vidíte naši snahu se tímto zviditelnit, či ji využít v nějakých jednáních se zaměstnavatelem? Příště prosím více myslete a pak pište. A promiňte nám, že holt vyhodíme naše peníze na rekonstrukci, bude nás to stát spousty času a námahy, že to prospěje i té malé obci. Šedočerný bude asi nejlepší barva, která se vzhledem k jeho umístění na skále dá použít, ještě to není přesně rozhodnuto, osobně si myslím, že bude použitá i zelená barva a to předpokládám ve 2 odstínech. Myslím si, že jako bývalý ženijní náčelník trochu maskování rozumím. tak nás nechte pracovat na NAŠEM řopíku a hleďte si svého. Jinak bych chtěl ještě poděkovat všem, kteří nám poskytli radu, či za konkretní nabídky. Už jen týden a bude rozhodnuto, myslím si, že je vykročeno správným směrem a prozradím jen jedno. Držte nám palce ať se můžeme 15.6. 2013 sejít při otevření tohoto objektu , právě v den jeho 75.-tých narozenin zahájení betonáže. Děkuji všem za pomoc, podporu a ještě Vás stejně budu otravovat.


Jiří Kaštil - začátečník (13.9.2010 22:29)

...mimochodem, tuto bohulibou aktivitu, lokalitu, či chcete li muzeum...bych nazval následovně: "NÁŠ ŽELEZOBETONOVÝ TRUMF NA MISCE VAH TRIPARTITY!"


Jiří Kaštil - začátečník (13.9.2010 22:19)

Pane Oldo! ...říkáte, že ten "NÁŠ!" (jako ryzí, ultraortodoxní a nekompromisní radikální odborář, takhle mohu mluvit).. bungr, bude šedočerný? Jen tak dále! ...Jako zastírací a maskovací technik máte mé nejvyšší sympatie a mou neotřesitelnou důvěru! Nešťastný řopík v Bratronicích s novou kamufláží, vytvořenou pomocí transparentních, neřku-li signálních barev divokých odstínů meruňkového a jahodového termixu, tak, jak si je pamatuji z dětství.....budiž nám navěky otřesným mementem! ...a termix byl i pistáciový!!!...tak na to pozor!


Martin Rajnyš (10.8.2010 11:33)

Při 5 lidech cca 14 pracovních dní po 8 hodinách práce a to je tam rezerva. Kladivo postačí jen jedno, druhé jako rezerva. Jeden bourá, druhý vynáší sut´z bunkru, třetí odebírá od druhého. Zbytek čeká na směnu a odpočívá. Doporučuji sehnat nějaký odtahový ventilátor na prach, je to dobrá věc. Později ho dáte zvenčí na rám střílny a budete koukat co vše poletí ven :) Dokáže udržet přijatelné podmínky pro pracujícího.


Oldřich Čubr (9.8.2010 21:11)

>Z.H. Děkuji za odpověď. A my začínáme v září, chlapy bunkrácký, jak dlouho asi trvá vybourání toho betonu z řopíku, právě tu sedím a dávám dohromady lidi a techniku, tak abych to měl + -. Díky. Stačí orientačně ve dnech při určitém počtu lidí. Pneu kladiva máme 2 a lidí cca 10.


Zdeněk Hanáček (6.8.2010 10:56)

>O. Č.
Máte pravdu, pěšímu pluku 205 opravdu velel pplk. v. v. Metoděj Pleský. Více o jeho vojenské dráze se dá najít na vojenstvi.cz v odpovědi na dotaz 1517.


Oldřich Čubr (4.8.2010 22:06)

Tak pánové odborníci, proseděl jsem tu dlouhé hodiny a myslím, že ještě prosedím, je tu opravdu spousty cenných informací. Je rozhodnuto, rekonstrukce bude provedena do stavu improvizace z roku 1938. Není naším cílem udělat nějaký scifi objekt, i když by byl tzv. krásný a peníze by byly, ale proč překrucovat historii našim dětem. Nátěr asi uděláme černo šedý, tak aby to bylo reálné vůči skále, na které objekt stojí, zatím jsem tam jinou barvu nenašel. Střechu jen začistíme. Dnes jsem opět studoval fotografie, budu tam muset v nejbližší době zajet, protože jsem tam nenašel druhý otvor pro periskop, asi tedy byl jen jednoperiskopový, zřejmně anomálie, i když v článku o periskopech tenhle objekt uveden není. Ale to se tam musím podívat, a pořádně si to celé opět projít. A teď jeden konkretní dotaz, čím natřít střílny zvenku, už bude časem odkryta i druhá a chtěl bych je ochránit povětrnostním vlivům. Jsme na skále a vítr to tam umí pěkně bičovat ve spolupráci s deštěm. A kde by se dala sehnat znehodnocená puška vz. 24, tedy i více kusů? A poprosil bych , zda by nám někdo nezaslal nákres dřevěného stolku, aby naši truhláři měli co v zimě dělat. Děkuji.


Martin Rajnyš (4.8.2010 21:53)

No vida, tak Mirek nám našel i příklad užití TK na muniční bedně, potvrzený od pamětníka. V tomto případě udělat exspozici s tímto kulometem na muniční bedně, bude zase něco nového. Vzhledem ke stavu vnitřního vybavení v tomto bunkru i reálné.


Oldřich Čubr (4.8.2010 16:18)

> Z.H. Dotaz na 205. pěší pluk Sedlčany, tomu měl velet cca asi 10 dní i pplk. pěch. v.v. Metoděj Pleský ? Nemýlím se? Kdysi jsem od něj četl ,, Vlastizrádce " . Byl do čela onoho pluku postaven koncem září a hned začátkem října suspendován pro pobuřování.


Oldřich Čubr (4.8.2010 15:40)

Brigád bude docela dost, určitě dám vědět ( začínáme cca po polovině září ), ani nepotřebujeme lidi na práci, máme jich stovky. Ale spíše pokecat, ukázat, prokonzultovat, prostě odbornou radu, je to lepší než amatérským nadšením něco zničit. Jinak v řopíku je sucho, nenašel jsem žádné mokro, vlhko, či skvrny. Výhoda je , že se nachází na oploceném pozemku, kde celoročně je někdo, na druhou stranu je to určitá nevýhoda pro veřejnost mimo naší organizaci, ale to zase není problém se domluvit a přijet se podívat. Také se budu muset mrknout k někomu do řopíku , abych měl jistou představu co a jak. Byl jsem před pár dny v muzeum v Lešanech, mám to necelé 2 km. Tam mají v jedné hale část řopíku, ale co mě zarazilo, že uvnitř je filtroventilace FVKPM1e, ta byla poválečná. Ale jak hledám nemám tu její fotku, ale zajedu tam a nafotím si to celé znovu.


Crha Aleš (4.8.2010 14:54)

Jinak, kdyby jste dali dopředu vědět termín, tak budu mít volno, rád přijedu přiložit ruku k dílu! :-)


Crha Aleš (4.8.2010 14:53)

Co se týče toho čištění střechy...záleží v jakém je stavu..pokud je v řopíku sucho, což by značilo, že není porušena stropní izolace, tak stačí jen upravit vrchní travnatý porost..
Jinak, co se týče rekonstrukce, tak bych se také přimlouval za stav improvizace 1938. Takových objektů moc není a pokud ano, tak občas jen z nedostatku materiálu.
Souhlasím taky s Martinem, že v zimě se dělá nejlíp! A že už mám pár vybouraných objektů za sebou..:-)


Mira Vrba (4.8.2010 14:04)

Tento způsob použití TK vz.37 je popsám pamětníkem Antonínem Brůnou v září 1938 v Děčíně.V knížce Pevnosti sv.13 Opevnění z let 1937-1938 úsek Střekov-Děčín-Hřensko,autor Zdeněk Bauer,strana 56.


Oldřich Čubr (4.8.2010 13:52)

A od toho ta diskuse je, jsem rád za každou radu, ale jeden z mála dotazů je zase na světě, máme střechu objektu čistit, nebo ponechat v současném stavu, tedy s porostem trávy?


Martin Rajnyš (4.8.2010 9:55)

V úvodu tohoto článku O.Č píše o předpokládaném nákupu TK vz.37. Psal jsem jen o možném využití čistě teoretickém. Jinak je nákup tohoto kulometu bez lafety bezpředmětný. Proto jsem v úvodu psal o dvojici 26. Jinak je 37 bez lafety, nebo kulometného podstavce, jen stroj na spotřebu munice. Možné použití tohoto nového kulometu znali jen naši pradědové a ty už nám to bohužel nepoví. Bohužel je v opevnění ještě mnoho otazníků.


Oldřich Čubr (3.8.2010 23:02)

Dám je sem, ale až tak někdy v polovině září, samotného mě to trochu mate. Jinak se dá objekt prohlédnou na jeho kartě, je tam nějaká ta prohlídka mapy v google, sice to nic moc není, ale základní úhel pohledu Vám to dá.


Zdeněk Hanáček (3.8.2010 22:58)

>O. Č.
Když jste psal o smyslu objektu.
Pokud budete zase na objektu, zkuste pořídit fotky od střílen ve směru palby a vložit je sem (databáze). Docela by mě to zajímalo. Předem díky. ;)


Zdeněk Hanáček (3.8.2010 22:53)

>M. R.
Jen malá otázka krapet mimo: Kde byl použit TK volně na muničních bednách s hlavní vystrčenou střílnou v roce 1938?
M. Sviták o tom sice píše ve své knize "Boj v lehkém opevnění", ale...
1) Pochybuji o přesnosti, či účelnosti takto umístěné zbraně.
2) Co se týká Vltavy, nepředpokládám, že by byly jednotky narychlo sestavených pěších pluků (205, 206) vybaveny TK.
3) Pokud by je i tak dostali, nikdo ze starších záložníků by je neuměl obsluhovat.. :-)


Oldřich Čubr (3.8.2010 22:42)

Jo věřím, jsem na zimu zvyklej. Tady pár fotek jak se otevíral vchod. Asi budeme muset ten svah za objekten trochu obetonovat, byla tam totiž navezená hlína až k němu, ten návoz je sypký. Asi se udělá takové betonové L , to by mělo stačit, ale bude docela vysoké , cca 1,4.


Martin Rajnyš (3.8.2010 22:35)

Neboj se zimy, přez tu se dělá nejlépe. My jsme čistili naší 114/46 za teploty 10 pod nulou a také to šlo. chce to jen ohníček na zahřátí a vnitřní mazadlo. Čištění vám půjde poměrně rychle neb nemáte beton na beton.


Oldřich Čubr (3.8.2010 11:09)

A co to je maskovací omítka? Opravdu jsem laik. Ale rádi si necháme poradit a pokud to bude dobré, nebyl by asi problém to realizovat. Osobně si myslím, že ten objekt bude práce cca na min rok , spíše 2. Od poloviny června do poloviny září se tam moc neudělá, jsou tam rekreanti, a já doufám, že letos se nám podaří dostat ten beton z objektu, případně ošetřit výdřeva, a trochu pročistit okolí, pak zase přijde zima a začne se na jaře.


Jan Ciglbauer (3.8.2010 10:54)

Co se toho maskování týče - Vltavská linie, rok výstavby 1938, pokud máte rozpočet který vás zase tolik neomezuje, co zkusit maskovací omítky? Byli by jste po 72letech první. :-)


Oldřich Čubr (3.8.2010 10:43)

Ano, také si myslím, že by bylo lepší vedle vchodu umístit menší panel u vstupu s bezpečnostní tabulkou. Opravdu bych nerad objekt jakkoliv "modernizoval". Také stále hledám vhodný maskovací nátěr, zhlédl jsem opravdu stovky fotografií, ale nenapadá mě nic . Na tomhle objektu jsem se zatím dopracoval k černé barvě. Stojí na skále, myslím si, že by byla vhodná černá v kombinaci se šedou. Líbilo by se mi například maskování , které jsem zde viděl , byl to objekt O3-28-A160Z poslední fotografie v článku Maskování LO, ale ten by asi strašně svítil na té skále. Okolo objektu se bude ještě prořezávat křoví a asi kácet 2 stromy. Musí se kolem celého objektu zbudovat bytelné zábradlí, je na vrcholu skály. V některých místech rozdíl mezi vnější stěnou objektu a srázu ze skály je cca 70 cm. Budovat překážky okolo objektu je asi nesmysl, nebylo by je kam umístit. Stejně jsem nepochopil funkčnost tohoto objektu. Když jeho umístění porovnám se zástavbou Kamýku před válkou, jeho technické možnosti střelby, nedává mi to vůbec smysl. Vlevo od objektu je jen skála, poměrně vysoká a do zatáčky, tam bych asi jako útočník nešel , stejně cca 50 m vlevo je další objekt. A napravo by sice mohl být využit k obraně mostu přes řeku Vltavu, ale úhel ze střílny to nedovoluje.


Martin Rajnyš (3.8.2010 9:49)

Než dělat nějaké šrafování, postačí cedulka s infem o vstupu na vlastní nebezpečí, nízkém profilu a nebezpečí úrazu. Tím splníte veškeré bezpečnostní ustanovení. Těch bezpečnostních tabulek se dnes dělá mnoho, stačí vybrat jen tu správnou a vhodně ji umístit při vstupu k objektu. Pak se nabízí i jiné řešení ať každý před vstupem nafasuje bezpečnostní helmu s platnou dobou záruky :) Pokud chcete pro návštěvníky ukázat něco z roku 1938, těchto úprav se snažte co nejvíce vyvarovat.


Oldřich Čubr (2.8.2010 23:10)

Naši elektrikáři jsou kluci šikovný, ale osvětlíme ho přenosným reflektorem, sice by kabeláž uměli schovat, ale tohle bude asi nejvhodnější, prostě tu je problém z hlediska bezpečnosti pro návštěvníky z řad rekreantů, ať chceme nebo ne, bude muset být např. na vstupu žlutočerné štrafování s upozorněním na nízký strop. Nelze připustit jediné zanedbání z naší strany jako provozovatele. Nejedná se o soukromou věc, ale objekt organizace začleněný do rekreačního sídla. Prostě samá komplikace. Jinak ta výdřeva je opravdu velice zachovalá, chybí jen na pravé kratší straně při vstupu. Jsem sám zvědavý jak bude vypadat i její spodní část po odkrytí betonu.


Martin Rajnyš (2.8.2010 11:13)

Čidla na pohyb určitě ne, sehnat petrolejové lampy a osvětlení uschovat uvnitř. ČIDLEM NARUŠÍTE KRÁSNĚ ZACHOVALÝ INTERIÉR BUNKRU. Výdřeva tak krásně zachovaná je v málo objektech,


Oldřich Čubr (2.8.2010 11:07)

Také bych se chtěl zeptat na jednu pro Vás skalní příznivce asi ožehavou otázku, chtěli bychom do toho objektu namontovat elektrické osvětlení, jednalo by se cca o jednu svítilnu nad vchodem a jednu , max. 2 uvnitř. Ty osvětlení budou na čidla na pohyb, nechceme tam přidělávat zbytečně vypínače, myslíte, že to bude velký zásah do historické hodnoty objektu? A dodávám , že není naším cílem soupeřit, či dělat věci nereálné, prostě slušnou rekonstrukci, která bude věrná době. To osvětlení asi bude nutné, jelikož objekt bude po rekonstrukci zpřístupněn, je to otázka určité bezpečnosti budoucích návštěvníků.


Martin Rajnyš (2.8.2010 11:06)

Rozhodně se vyplatí cena celé soupravy, jednotlivé položky vyjdou na více peněz. Osobně bych šel do té sady za 37 000,- Čištění, objektu jsem si také prošel a momentálně s klubem čistíme další bunkr. Nechci vám vyvracet TK vz.37, ale jeho použití v LO jen v brněnské lafetě(pokud ji seženete)záležitost dosti drahá. Další možnost položit TK volně na muniční bedny s hlavní vystrčenou střílnou, to vše je rok 1938.


Oldřich Čubr (2.8.2010 10:51)

Ten objekt získala poměrně veliká odborová organizace, sice nerozhazujeme, ale už jenom ten rekreační areál, na jehož pozemku řopík je, nás stál miliony. Takže určitý objem prostředků bude vyčleněn, když už se 2,5 roku bojovalo za jeho převod na nás. Nejde tedy o soukromou akci nadšenců, proto budeme ten objekt rekonstruovat pečlivě a poctivě. Třeba se jednou přiblížíme k bájným Slavonicím. To by byla pak třešnička na dortu. Teď nás ale čeká spousty dřiny při bourání a vyklízení betonu uvnitř objektu. Pak úprava okolo, musí se vybetonovat stráň, aby nedocházelo k samovolnému pádu horniny nad objektem. Letos se toho asi víc nestihne. Veškeré práce začnou cca koncem září, teď nechceme rušit naše rekreanty na zasloužené dovolené. A také se před objekt k vyhlídce, která je postavena nad ním vybuduje informační přehledná tabule se s tříškou o historii tohoto objektu.


Ondřej Vonka (2.8.2010 10:43)

To první vypadá ze stránek BVS... :-) Asi bych šel cestou levnějšího...
Jen taková otázka... kde se najde docela dost peněz?? :-)


Oldřich Čubr (1.8.2010 23:17)

Děkuji za Vaši radu, asi jsem jsem se níže trochu špatně vyjádřil. Rekonstrukce pro nás není zase tak o penězích, těch se najde docela dost, jen nechceme zbytečně nakupovat předražené věci. Uvedu konkrétní příklad ohledně výzbroje, uvažovalo se o kulometech vz. 37. Ale kde je ta hranice únosnosti, jak reagovat například na tento inzerát?

1. nabídka:
ZBROJOVKA BRNO vz.37 8 x 57 JS
Znehodnocený-těžký kulomet vz.37 v původním provedení, předválečná výroba. Povrchová úprava původní, zbraně vyrobeny na export v Brněnské Zbrojovce a.s., zbraně jsou ve velmi kvalitním stavu, ceny: 25.000,-Kč - znehodnocený kulomet se základním příslušenstvím (předválečné schránky s pásem 250 ran a čištění s nářadím), výhodněji ceny souprav: 37.000,-Kč - znehodnocený kulomet, originální-předválečná lafeta mod.308, 5x ocelové schránky s pásem (250 ran), originální plnička pásů-předválečné výroby, souprava čištění s nářadím, 40.500,-Kč - kompletní souprava včetně znehodnocené-náhradní hlavně, vše v 100 % stavu.

2. nabídka :
Prodám znehodnocený těžký kulomet vz.37, částečně pohyblivý a rozebiratelný, velmi dobrý stav, cena 17.400,- Kč.


Tady potřebujeme tu radu, co vlastně koupit a co je zbytečné. Děkuji.
Také jsem např. nepochopil smysl periskopů na našem objektu, který je docela dost vysoko na skále, asi ten periskop neměl takový sklon, že by bylo vidět na sousedící objekty nebo na terén před ním.


Martin Rajnyš (1.8.2010 22:20)

Vzhledem ke stavu vnitřního vybavení a Vašich minimálních nákladů na kekonstrukci objektu, doporučuji pouze nouzový stav roku 1938. Postačí sehnat jen nouzové čepy (kopie cca několik stovek). Dřevěné pulty pod střílnu zhotovíte, mřiže máte , dveře nejsou nutností, lapače zplodin jste neměli. Tímto odpadá i ventilátor. Dodělat jen uražené závěsy periskopů a je tu realita roku 1938 ve většině objektů v Československu. Náklady na dva lehké kulomety vz.26 jsou cca 40-50 tisíc pokud se Vám je podaří sehnat. Rekonstrukce dnes není opravdu levná záležitost, tímto Vás však neodrazuji a přeji mnoho úspěchů při rekonstrukci LO nového typu.


Oldřich Čubr (1.8.2010 20:57)

Dobrý den, sedím zde a nevím jak začít, čeká nás spousty práce, ale té se nebojíme. Asi jako první by se měl udělat nějaký název pro tento námi získaný objekt. Předpokládám, že z dochovaných 4 v Kamýku se bude rekonstruovat jen výše zmíněný. Chtěl bych Vás zkušenější poprosit o nějaké návrhy. Ta skála na které je postaven se nijak nejmenuje, nejbližší kopec je Radobylka, tak sám nevím. A také pokud by nám někdo udělal orientační kalkulaci nákladů na vybavení objektu. Případně pokud by někdo mohl něco nabídnout k odprodeji. Objekt získal vlastník rekreačního zařízení a jedná se o jednu odborovou organizaci DP hl. m. Prahy. Cílem je opravdu objekt zrenovovat do původní podoby z roku 1938. Vzhledem k novému vlastníkovi nelze nikde jezdit a demontovat chybějící zařízení v jiných objektech. atd. Také nechceme zbytečně draze utrácet Pokud by se prováděl nákup různého vybavení, musí být vše zavedeno v účetní evidenci ( faktura, prodejka, .. ). Předem děkuji za Vaše nápady a případnou pomoc. Nechceme z toho budovat velkolepé muzeum pro desítky návštěvníků, ale chceme budoucím potomkům zachovat památku na práci našich předků. S pozdravem Oldřich. Jinak jsem rád, že na Vašich skvělých stránkách můžeme čerpat spousty potřebných informací a případně se vyvarovat zbytečných chyb při rekonstrukci.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)