[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.137.187.233 () [ Přihlásit ]

Průzkum

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Průzkum

Jiří Kaštil - začátečník (2.2.2011 20:07)

...no vidíte soudruzi, vždyť vy ty vědomosti máte!


Michal kulčár (1.2.2011 16:05)

Nemontovalo se náhodou toto vybavení po válce na reaktivační liniji? Protože z vlastního průzkumu vím že například lapače jsou na JM ze Slovenska, tohle mi potvrdil i kamarád.


Jan Lakosil (1.2.2011 9:04)

Je pravda, že Slovensko by v tomto směru mohlo ještě v mnohém překvapit. Všechny předválečné ventilátory a lapače zplodin montované při reaktivaci pochází také ze slovenských řopíků. Vyhlášením samostatného státu a připojením na stranu Němců se Slováci vyhnuli obsazení v roce 1939 a tím pádem mohlo ve skladech nebo u útvarů zůstat určité množství pevnostní výbavy. Po potlačení SNP pak měli Němci jiné starosti než přepočítávat lavice a ventilátory.


Ondřej Vonka (1.2.2011 7:14)

Když jsou ploty z periskopů a prasečích ocásků, dlažba ze zkušebních desek, květináče z hlavních střílen.. tak proč ne něco podobného že.. věřím, že je to jen otázka času kdy něco vyleze... :-)


Jan Voral (31.1.2011 15:25)

V roce 1988, když jsem přišel do Trebišova na čistírně zbraní jedné z rot stál podivný stúl. Tenkrát mne problematika LO nezajímala a ani jsem netušil, že v okolí něco podobného stojí. Byly na něm většinou naházené hadry na čištění a jinak se v podstatě na nic nehodil. Byla to střelecká lavice. Dnes se mohu jen domnívat, že byla púvodní. V tom čase sme se na skámošené Maďarské lidové republikány nechystali, takže pochybuji, že by byla nová. Byla to asi "výcviková pomúcka" hraničářú z roku 38. Dnes je pozdě bycha honit... kybych to byl tušil!!


Ondřej Vonka (31.1.2011 15:05)

Je to stejně zajímavé že... když si člověk vezme kolik toho muselo být... Třeba lafety místní obyvatelstvo asi nepotřebovalo.. ale věřím, že u nějakého dědy v chalupě je někde v dílně předválečná dřevěná lavice, nářadí má v transportní bedně od lafet a ventilátoru a napájení pro králíky má dělané z nádržek na vodu... vše posbíral po odsunu čs. armády v řopících... a já vím kde bydlí :-)) Krásná myšlenka že? Ale ne úplně nereálná... doufám :-)


Jan Lakosil (31.1.2011 12:23)

Předválečné střelecké lavice nepřežily zřejmě ani válku, zatím nevím o žádném originálním kusu. Stejně tak se zatím neobjevila žádná transportní bedna na lafetu, předválečný závěs LK s podpěrným pultem, nádržka a řada dalších tehdy běžných věcí. Bohužel.


Martin Černý (30.1.2011 10:37)

Pokud máte pořádnej balík, tak jo, jinak je to bez šance...


Mirek Faltýnek (30.1.2011 4:05)

Ahoj, na forum chodim už cca dlouho po bunkrech taky a tak by mě zajímálo pár věci (čistě ze zvědavosti) takže za 1. Dají se dnes ještě sehnat předválečné lafety ? at už brno nebo strakonice???? za 2. dají se dnes sehnat komplet periskopy jedno jestli předvál, nebo povál. popř držadla ???? 3. by mě zajímaly uzávěry střílen a předválečné střelecké lavice ? o koupi zájem nemám jenom by mě zajímalo jestli se ještě dnes dají tyto věci sehnat a myslim že by to zajímalo nejen mě. S Pozdravem Billie.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)