[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.15.211.107 () [ Přihlásit ]

Kam dál?

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Kam dál?

Petr Kozel (4.11.2014 7:55)

Akorát by mě zajímalo, kde by pánové vzali ty kovové prvky... nemyslím si, že by se to vše nechalo odlévat nově :D


Jan Voral (2.11.2014 16:34)

Kam dál? Lidi rekonstruují bunkry, hrady, mlejny a kdoví co ještě, ale sem tam někdo i něco starého postaví nanovo. Třeba ve Francii staví hrad /Guédelon/ ze 13.století dobovou technologií. Co takhle v Lešanech, kdež už mají jeden bunkřík z dovozu, iniciovat, zorganizovat, dohodnout, připravit a realizovat výstavbu neúplné úplné linie opevnění nového typu? Například do dvou až tří let... k nějakému vhodnému výročí. Tak by mohl vzniknout jeden kousek zcela dokončený, druhý těsně po ukončení betonáže, třetí tak do polovice i s bedněním, se skládkou cementu, písku, štěrku a lejtou plnou vody a taky s míchačkou Jaeger 375 l... jo a taky skořápka by mohla bejt.
Bylo by zajímavé kdyby EU dala v rámci nějakého projektu peníze na výstavbu opevnění. No a já bych se možná konečně dozvěděl, kolik by dneska stál objekt vz.37 typu A-180 v normálním provedení.


Petr Bahenský - witman33 (16.3.2012 20:26)

Přátelé,nevím kam přesně to napsat,tak to hodím sem.
Takže, muzeum čs. opevnění "U starého lomu" Novosedly se
na významný den našich dějin a to 15.března konečně stalo po x-letech právoplatným majitelem bunkru,o který se celou dobu staraly. Jedná se o lo vz.37 A-160z III.sbor úsek 10/3111.
Byl to boj ,ale už je náš.


Mikuláš Laub (28.9.2011 18:09)

Je tu příležitost využít neocenitelných zkušeností a pomoci kolegům ze Španělska při mapování tamní linie P v Pyrenejích (cca 6000 dokončených objektů), popř. pobřežních pevnůstek na Costa Brava. Databázi by jistě obohatily i azorské "Salazarovy" objekty - přidávám snímky prvního do databáze! :)


Jiří Doupal (23.9.2011 10:04)

Osobně bych byl pro stavbu dvoupatrového řopíku z Dobrého Pole (tuším že Fortsborník 7/II). Jako staveniště si představuji dvůr základní školy. Děti pomohou se stavbou a pak se budou vzdělávat.


Jan Lakosil (21.9.2011 11:49)

aha, takže nerealizovaný třístřílnový řopík z Šah s doplněným spodním patrem. To je opravdu luxusní objekt :-)


Zdeněk Hanáček (21.9.2011 10:01)

Ani ne, 3+1 je určitě lepší :-))


Jan Lakosil (19.9.2011 21:33)

vida, Zdeněk si už vypracoval rozpočet na výstavbu LO 37 2+KK :-))


Zdeněk Hanáček (19.9.2011 20:05)

Beton je v dnešní době zhruba za 2000,- Kč/m3 bez DPH :-)


Jiří Kaštil - začátečník (19.9.2011 18:55)

...mno...tak to nevím, ale jistě to bude pěknej ranec, velkej balík neboli pěkná pumelice. Asi je lepší a levnější najít si nějakýho vopuštěnýho chudáčka řopíčka a do něho se nakvartýrovat. Ale když široko daleko žádný ředkvík..pardon řoptík není...no jo, nezbývá než začít stavět....


Jan Voral (19.9.2011 17:46)

...podepsala se na mně léta strávená na "krajním východě". Tak tedy chalani - šidit na armatuře se nebude. A beton? "Už mi povedzel, to muši budz ECHT beton !!" Na tom trvám, trval sem a trvat budu... a přetrval jsem všechno. A odpověď? Kolik Kč za kus vz.37 by to činilo dneska je kde? Hááá ?


Jiří Kaštil - začátečník (18.9.2011 19:49)

Pane Bože! ...kluku, ošidit armaturu??? ...no to snad ne...PŘIDAT ARMATURY !!! ...Tak! ...a víc cementu....


Jan Voral (16.9.2011 18:04)

Auta, létadla, jachty, flitičky, tanky, LO, TO atd.atď. - jsou hračky pro velký kluky. Ze Slavonic registruji zvěst o úmyslu postavit otevírací ŘOPík. Co takhle postavit si soukromou linii zvíci dejme tomu tří kusú, třeba někde na Vysočině nebo "tam pod Tatrami, v Slovenskej zemi"...
Nejsem stavař, ale kolik by mne dneska - zhruba asitak přesně - stálo dejme tomu A-120 ? Armatúru múžem trošku ošidit, ale beton... to musí bejt echt beton.


Tomáš Svoboda (16.9.2011 17:24)

Já bych to ještě nebalil... To už říkal před lety jeden bunkrolog, že všechno o čs. opevnění je už dávno známo. Já jsem ještě všechny řopíky a jámy po nich neviděl...


Milan Mayer (6.9.2011 20:40)

Už logu je napsáno Lehké opevnění 1936-38 a další zajímavosti. Zaměřil bych se tedy na evidenci a lokalizaci dalších menších vojenských objektů na našem území. Věřím, že o mnohých objektech nejsou kromě místa, žádná další informace. Ať už o vybavení, posádce, nebo celkovému účelu. Přehledné rozdělení dle typologie, místa a účelu, zanesení, potrvrzení GPS souřanic. To vše by na nás mohlo čekat.


Tomáš Svoboda (3.9.2011 16:36)

Dušane,
chtěl bych Tě ubezpečit, že jsou skupiny (tedy min. jedna), které dělají soupis stavu v každém řopíku (konkrétně my už dobrých 20 let), včetně otvorů v konzolách ventilátorů a pod. Věříme, že z otho by šlo udělat jednou přehled typů vchodových střílen, osazení ventilátorů, počtu periskopů, typů střílen, mříží....
Vzhledem k množství dat a nejednotnosti zapsaných informací to není jednoduché, ale taky ne nemožné. Snad jednou... - třeba to je to "jak dál" :-)))


Petr Kozel (31.8.2011 7:01)

Možností je spousta, stačí jen uvažovat nad novými přástupy k tématu... tradiční témata v podobě počítání vybavení a výstroje, vojáků, popisů stavebních úseků jsou již vyčerpaná (jak informačně, ak metodologicky). I když novým objevům se meze nekladou, v archivech je myslím stále co bádat (at již VHA, SOA, SOkA a samo v zahraničí). Spíš by se např. chtělo zaměřit směrem každodennosti vojáků, vlivu výstavby na civilní sektor, zabývat se destrukcemi za Protektorátu. Nehledě na to, že by bylo třeba psát další studie o pěších plucích obsazujících LO, aby moho dojít ke komparaci (dnes pokud vím jen já a kolegové Sviták a Solpera, bohužel oba převážně jen PPL 29, potřeba by byla ještě 11ka :D ). V neposlední řadě není např. zdaleka zpracována problematika destrukčních úseků (viz. Plzenská čára). A ono toho je více, jen mě toho víc nenapadá :D

Stavební firmy jsou jeden způsob... Já na tom dělal trochu pro jižní Čechy a vyšla celkem zajímavá data, tj. jaké další úseky firmy stavěly (+ kde pouze konkurzy apod.), zda-li příslušný velitel VSD pracoval i v jiném úseku. Jednu "srdcovou" firmu mám zpracovanou podrobněji, jak píše Honza Voral.
P.


Jan Voral (30.8.2011 10:42)

A co stavební firmy které byly do opevňování republiky zapojené? Jaké jsou jejich reference z doby před opevněním? Domy, mosty, tunely... co já vím. Co za války? Co po válce? Kde se múže s jejich stavbami mimo opevnění člověk potkat dnes? Co majitelé a jejich osudy? Odboj nebo kolaborace? Podílela se některá třeba na stavbě atlantického valu? Mají některé firmy dnes pokračovatele?
Asi se těmito otázkami nebude zaobírat každý zájemce o LO, ale souvisí s trošku s problematikou "Kam dál"? Tož tolik môj příspěvek do diskuze.


Jiří Kaštil - začátečník (29.8.2011 11:10)

A jak dál ??? To je jednoduché. Nějaký akreditovaný a nezávislý auditor v roli supervizora, musí všechny řopíky znovu najít a pečlivě zaměřit a zjistit tak, zdali nedošlo někde k nějakému trestuhodnému omylu. To je důležité, na to pozor!


Jiří Kaštil - začátečník (29.8.2011 11:06)

Pomóóóc ! ...zastavte někdo prosím Pepu! Málem se mi zastavilo srdce, když jsem zpozoroval, že by byl ochoten zamořit tyto naše krásné československé stránky o našem milém čs. opevnění. Ano! A to prosím, nevkusnými a toxickými informacemi o nějakých enormně abnormálních a krajně cizáckých bunkerech . Tak Pepo, za trest odříkáš pětkrát desatero velitele LO, třikrát mobilizační vyhlášku a desetkrát přísahu !! ....a okamžitě podáš přihlášku na podzimní turnus "letního bunkrologického tábora pro děti". Oni už ti tam ty myšlenky na fortifikační pokusy nějakého Bély..Attily..či dokonce jakéhosi Arpáda vyženou z hlavy!


Jan Lakosil (25.8.2011 10:11)

Pepa, okouzlen Arpádovou linií, jistě již začal s učením maďarského jazyka a poučí nás. Zajímavé by bylo zjistit, co je to za objekt u toho Jablonova, který dotyčný vydává za čs. řopík.


Stano MAZÁK (25.8.2011 9:50)

Na maďarskom bunkrologickom fore www.bunkermuzeum.hu je aj sekcia, ktorá sa venuje Arpádovej línii. Žial, všetko v maďarčine, pre vstup na fórum je potrebná registrácia.
Je tam aj sekcia, venovaná Československému opevneniu 1936-1938.
Na http://www.rfero.hu som našiel článok ( http://www.rfero.hu/letoltes/hirek.pdf), ktorý sa venuje ľahkému opevneniu na Slovensku, aj Arpádovej línii. Škoda však, že aj pre mňa je ťažko zrozumiteľný. Veď skúste sami.


Jan Lakosil (25.8.2011 7:41)

Pokud jde o tu Arpádovu linii na území Slovenska, tak o žádných podkladech nevím. ŘOP dělalo po válce soupis pevnostních objektů z válečného období a nevybavuji si, že by tam byla jakákoliv zmínka o tomto typu opevnění. Podle mne bylo postaveno na Slovensku jen minimum těchto objektů, rozhodně to nebude žádná linie čítající stovky pevnůstek.


Pepa Drobný (24.8.2011 20:32)

Honza: "Už vidím zástupy českých bunkrologů, kteří se budou jezdit dělat průzkum na ukrajinské hranice :-))"

Jistě, ale v tom bych problém neviděl, existují naši slovenští kolegové. Absenci podkladů bych viděl jako vážný problém. Je to o tom, že neexistují nebo že nejsou v českých archivech?


Jiří Doupal (24.8.2011 19:18)

Fajn, z poválečné výstavby si beru pozorovatelny CO. Ostatně jsem si je už vlastně vzal. :D


Jan Lakosil (24.8.2011 17:27)

Buďme trochu realisti, samozřejmě se nebráníme nějakému článku na toto téma, nicméně systematicky to zpracovat nelze. Nejsou k tomu ani podklady. To bychom pak museli udělat německé válečné objekty - pixle, einmanny, atd., bunkry z období SNP apod. Už vidím zástupy českých bunkrologů, kteří se budou jezdit dělat průzkum na ukrajinské hranice :-)) Systematicky by asi bylo možno zpracovat poválečnou výstavbu, ale pro to zase chybí lidi, kteří by to intenzivně hledali.


Pepa Drobný (24.8.2011 14:10)

Kam dál? Navrhuji zaměřit všechny lehké objekty v Albánii. Při množství okolo 1 milionu objektů budou mít i naše pravnoučata do důchodu co dělat :-D
http://cestovani.idnes.cz/albanske-bunkry-se-dockaly-prvni-vazny-utok-na-ne-vedou-turiste-pwo-/igsvet.aspx?c=A110816_113756_igsvet_skr


Jinak teď vážně, podle mého názoru by se do řopíků mohla zahrnout ještě jedna linie z WW2 na území ČSR, a sice arpádova linie na Slovensku. Inspiroval (a velmi nadchl) mě tento web:
http://www.kvhbeskydy.sk/index.php/2011/07/12/rekonstrukcia-casti-arpadovej-linie-v-katastri-obce-ulic/


Dušan ŽATECKÝ (23.8.2011 12:11)

V souvislosti s tím, že už "není co hledat" :-) mě napadá ještě jedna věc: vnitřní výbava objektů.
Nemyslím to ve smyslu jaké varianty vstupních dveří se v LO používaly. Mám na mysli skutečný stav v době mobilizace.
V "Lužických horách" z edice Pevnosti jsou kromě mapek i tabulky, v nichž je u jednotlových pevnůstek uveden počet osazených periskopů, lafet a to zda byl osazen ventilátor. Dává to poměrně hezký obrázek o bojeschopnosti objektů v jednotlivých částech opevněné linie.
Co tak doplnit do karet jednotlivých objektů kolonky pro tuhle výbavu? A uvádět ano, ne nebo otazník. Třeba i s určením "zdroje".
Archiv může popisovat stav před mobilizací a ne v jejím průběhu. V určitých částech hranice zase došlo k osazení výbavy až po r. 38. Ale pokud by v kartě byla uvedena poznámka o zdroji (třeba archiv), nebo taky konzoly osazeny + otvory pro uchycení ventilátoru (rok pozorování) tak by bylo jasné jakou vypovídací hodnotu taková informace má. Třeba u konzoly osazeny a bez otvorů je jasné, že tam ventilátor NIKDY (tedy ani v r. 38) nebyl.
Už nějaký pátek si říkám, že by takhle šlo zmapovat třeba LO v místech Operace Bruntál".
Nebo jdu s křížkem po funuse protože už to jiní dávno zaznamenávají?


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)