[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.190.156.80 () [ Přihlásit ]

28.10.1918 Vznik ČSR

Diskusní fórum > Obecná diskuse > 28.10.1918 Vznik ČSR

Stano MAZÁK (28.10.2016 12:50)

Prezident Kiska: Vznik Československa bol pre Slovákov prelomový!

Prezident Andrej Kiska (SK) vyhlásil, že 28. október 1918 predstavuje v našich dejinách historický prelom. Podľa jeho slov sme sa stali spolutvorcami nového štátu, ktorý zaručoval občianske práva a na medzinárodnej scéne vystupoval ako príklad demokratického režimu a ako obhajca spolupráce a mieru.

Jeho zakladatelia Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik mu dali do vienka posvätnosť slobody, parlamentnú demokraciu a humanitné ideály.
„Naša verejnosť aj historická obec sa vo veľkej väčšine zhodujú na tom, že nový štát, ku ktorému sa v Martinskej deklarácii z 30. októbra 1918 prihlásili aj reprezentanti slovenského politického života, znamenal pre Slovensko obrovský prínos. Počas jeho existencie vznikli vzdelávacie, kultúrne, spoločenské i politické organizácie, slovenský národ sa politicky i sociálne dotvoril. Pre široké vrstvy obyvateľstva sa otvorili dovtedy nepoznané možnosti navštevovať slovenské školy a uplatniť sa vo verejnom živote,“ pripomína Kiska s tým, že nastal rozkvet združovania a spolčovania, ktorý prispel k rastu občianskeho sebavedomia.

Položením vencov k pamätníku prišiel prezident podľa svojich slov vzdať hold zakladateľom prvého samostatného československého štátu. "Som hrdým občanom i prezidentom Slovenskej republiky, ale viem, že to celé sa začalo práve v roku 1918," poukázal na význam Československej republiky pre zrod samostatného Slovenska.
Zdroj: SITA


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)