[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.226.94.217 () [ Přihlásit ]

Starouš - typ "D"

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Starouš - typ "D"

Jan Lakosil (20.5.2022 22:42)

Pokud jde o LO 36 budované v péči ZVV Brno, zavedená typologie opravdu souvisí s úhlovým rozevřením střílen. To jsme ostatně naznačili již ve Velké knize o malých bunkrech, která vyšla před 11 lety. Archivní podklady jsme loni porovnali s jednotlivými objekty v terénu, zpracovali jejich výkresovou dokumentaci a výhledově bude databáze LO 36 ZVV Brna převedena na dobové typologické značení objektů starého typu.


Ivan Fuksa (13.5.2022 13:06)

Ke staršímu dotazu kolegy Holzknechta, typ D je objekt dvoustřílnový, zvláště silný. Ale ono to značení objektů starého typu je celkově trošku složitější, nedávno jsem to řešil pro jednu připravovanou práci o „starouších“, vycházím z archivních pramenů hlavně z VHA Praha a Bratislava, ale taky z osobních materiálů co mají někteří lidé doma. ZVV Praha Pro prostor ZVV Praha, je to taková ta známá klasika: Typ A – dvoustřílnový obyčejný Typ B – dvoustřílnový zesílený Typ C – třístřílnový zesílený Typ D – dvoustřílnový zvlášť silný Typ E – jednostřílový Typ F –dvoustřílnový pro boční palbu ZVV Brno Pro prostor ZVV Brno, se zatím nepovedlo dohledat přesné nařízení pro typologii objektů, ale dle pramenů bylo používáno následné označení objektů: Typ A-110-135 Typ A-150 Typ B-110-135 Typ B-150 Typ C-80-200 Typ C-160 (někdy označováno Cs-160) Dle mě se bude asi jednat o úhly os střílen. ZVV Bratislava Asi stejné označení jako u ZVV Praha, jen to vypadá, že mohlo dojít k jinému označení, když objekty starého typu měli ty přístavby. Bohužel zatím jsou ty přístavby takové zakleté… našel jsem k nim dva rozdílné dokumenty, kdy jeden tvrdí, že to je dodatečná výstavba a druhý že to stavěli již s tím. Takže tady vůbec netuším, ale intenzivně po tom pátrám.


David Pekař (19.11.2020 23:50)

Vcelku pozoruhodný archivní detail, zjevně jde o jednu z mnoha neshod mezi archivními dokumenty a skutečností v terénu. Nemám tušení, jak by mohl, vypadat objekt vzor 36 typu D v rámci ZVV Praha, bylo by možná zajímavé, navzájem porovnat, nalezené údaje s množstvím materiálu, pro objekt typu D u ZVV Brno. Nabízí se otázka, zda-li se případně, objekty typu D, neobjevují i v dalších výkazech, jiných úseků ZVV Praha. Souhlasil bych s kolegou T. Svobodou, že mělo jít o objekt typu C bez čelní střílny. Rozdíl materiálu 5,25 kg železné armatury a cca 10 q cementu, by mohl odpovídat, právě absenci prostřední střílny. Typ „D“ měl být údajně, objekt s úhlem os střílen 160 stupňů.


Tomáš Svoboda (16.9.2020 9:39)

No, já úplně netuším, jak to bylo konkrétně v tomto úseku. Jistě, kdyby bylo z dosud dostupných materiálů jasné, že byl postaven objekt typu D, tak by asi už figuroval v databázi, ale já těmi materiály nedisponuji, tak nevím.
Taky někdy hrálo výraznou roli to, jaké datumy nesou dokumenty, protože skutečnost mohla být pak zkrátka jiná. No a když to nelze ověřit v terénu, můžeme nad tím jen kroutit hlavou.
Z mého pohledu jde téměř jistě o objekt jako typ C, jen bez čelní střílny. Přikládám příbuzného z jižní Moravy. Z tamější typologie si jsme skoro jistí snad jen tímto typem :-)
PS: Proč jinde není objekt typu D také typ D? http://www.ropiky.net/dbase_objekt.php?id=1075718010. Odpověď: NEVÍM.


Pavel Holzknecht (13.9.2020 8:11)

Z fondu ZVV Praha jsem získal dokument "Spotřeby stavebních hmot u VSD II (Náchod - dokument datován k 31.12.1936), kde se mimo jiné zmiňuje o dodání cementu a železa pro stavbu objektu typu D. V databázi jsem objekt nenašel. Jak to s ním tedy bylo.....


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)