[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 34.201.16.34 () [ Přihlásit ]

Uzávěr Krzyżowa


V dubnu roku 1939 byl do prostoru převelen oddíl ženijních vojsk, který krátce na to vybudoval úzkorozchodnou polní drážku pro přísun materiálu z Jeleśni. Do 1. září se zde podařilo mimo rozsáhlé sítě polních postavení dokončit betonáž tří pěchotních srubů a minimálně u jednoho dalšího byly práce přerušeny ve fázi výkopových prací.

Při našem průzkumu jsme pro nedostatek času navštívili pouze dva sruby na severovýchodních svazích údolí.

Níže situovaný objekt "Kustoń" (poloha N 49,60571; E 19,32975 [WGS84]) je jednopatrový pěchotní srub střední odolnosti vyzbrojený čtyřmi těžkými kulomety a několika kulomety lehkými, situovanými pod betonem ve čtyřech (!) samostatných kasematách. Tuto výzbroj měl doplnit lehký kulomet ve zvonu, který však nebyl osazen. Plánovaná osádka měla čítat 17 mužů a velitele. Srub je dnes zarostlý v křoviskách, ale jinak velice zajímavý. Uvnitř se dochovaly nekteré zajímavé detaily jako například drobná součást ladeta pro těžký kulomet.

Jeho sousedem je srub "Szyling" (poloha N 49,60498; E 19,33394 [WGS84]). Jde rovněž o jednopatrový pěchotní srub v odolnosti C (odpovídá zhruba naším arabským typům). Hlavní výzbroj čítající 4 těžké kulomety měla být tentokrát doplněna o kasematní protitankový kanón ráže 3,7 cm (vz. 38) a několik lehkých kulometů. Blízkou ochranu měl zajišťovat pěchotní zvon, který nebyl osazen. Zajímavostí je, že jedna ze zmíněných pomocných střílen pro lehký kulomet byla umístěna i přímo pod zvon. Plánovaná osádka čítala celkem 19 mužů a velitele. Jde bezesporu o nejfotogeničtější objekt v tomto prostoru.

Objekt "Boruta" leží na opačné straně údolí, na svahu nad obcí. Rovněž zde se jedná o jednopatrový pěchotní srub - tentokrát ve vyšší odolnosti, označované jako B. Hlavní výzbroj sestávala ze tří těžkých kulometů, doplněných několika kulomety lehkými a další pomocnou výzbrojí. Pro vedení čelních paleb v ose údolí měla sloužit kopule pro těžký kulomet, která rovněž v tomto případě nebyla osazena.

Zdroje a literatura:

  1. http://149.156.142.12/weggor/wg/krzyzprzyb.htm



Vloženo: 7.4.2005
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)