[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 13.59.130.130 () [ Přihlásit ]

Uzávěr Przyborów


Nejmenší z horských pevostních uzávěr v Beskydech.

Práce na opevňovacích pracích byla zahájena v dubnu 1939 v souvislosti se sousedním úsekem Krzyżowa. Do vypuknutí bojů se podařilo dokončit betonáž dvou pěchotních srubů a pro jeden další připravit výkop.

Objekt "Bernard" (poloha N 49,61508; E 19,36426 [WGS84]) stojí přímo v centru obce a je v současné době obklopen budovami. Navíc při jeho týlové stěně má boudu velký zlý černý pes, takže jsme se odvážili provést průzkum jenom z rozumné vzdálenosti a nevystavovali jsme se nebezpečí že by nás kousal dlouho a důkladně :-) Typologicky se jedná o jednopatrový oboustranný pěchotní srub v odolnosti C, jehož výzbroj měla sestávat ze tří těžkých kulometů, několika kulometů lehkých pod betonem a jednoho v plánovaném a neosazeném pancéřovém zvonu. Vzhledem že se nám nepodařilo proniknout dovnitř, nemůžeme potvrdit údajnou existenci studny, která jinak v polských těžkých objektech chybí. Plánovaná osádka měla čítat krom velitele celkem 17 mužů.

Na opačné straně řeky, ve výrazné poloze nad bočním údolím stojí objekt "Rydz Śmigły" (poloha N 49,61139; E 19,36492 [WGS84]). Hlavní výzbroj čítající čtyřitěžké kulomety byla doplněna několika kulomety lehkými a plánovaným těžkým kulometem v neosazené pencéřové kopuli. Vnitřní řešení tohoto objektu nás poněkud vyvedlo z míry, neboť má pouze jednu bojovou místnost, které v jejím středu dominuje betonový pilíř. Všechny stěny okolo jsou doslova provrtány střílnami pro kulomet, nouzovým výlezem, výduchy vzduchotechniky, granátovými skluzy a otvory pro výstřel světlic, takže při zásahu do týlu by byl zázrak, pokud by střela nepronikla dovnitř a nezlikvidovala veškěré osazenstvo kasematy. Jinak se však jedná o velice fotogenický objekt.

Zdroje a literatura:

  1. http://149.156.142.12/weggor/wg/krzyzprzyb.htm



Vloženo: 7.4.2005
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)