[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.143.9.115 () [ Přihlásit ]

Objekty vz.37 F a G


Konstrukce prvních objektů (typ F a G) pro protitankové kanóny (KPÚV - kanón proti útočné vozbě) byly navržena již v květnu 1937, prakticky současně s vývojem základních variant řopíků. Počítalo se u nich s instalací běžných 37 mm kanónu vz. 34 nebo vz. 37, které byly, nebo přicházely do výzbroje pěchotních jednotek. Tvar objektu se musel přizpůsobit především možnosti zatlačení kanónu ke střílně bez jakékoliv demontáže lafety, což vyžadovalo poměrně rozměrný vstupní otvor. Odměr zbraně byl 50-60°.

Na rozdíl od běžných řopíků nešlo o příliš vyzrálé konstrukce čehož si bylo i samo ŘOP vědomo a proto nebylo k jeho výstavbě přikročeno (s jedinou vyjímkou). Objektům například zcela chyběla ventilace a periskopy, v ostatních objektech této řady jinak běžné. Nevýhodou byl také fakt, že vchod - ač zalomený, byl kryt pouze mřížovými dveřmi. Síla stěn a stropů měla odpovídat běžné, nebo zesílené odolnosti (neboli zásahům 105 nebo 155 mm dělostřeleckých granátů). Podlaha střelecké místnosti byla po obou stranách střílny snížena pro snažší obsluhu kanónu a volný prostor pod podlahou zbývající části měl být využit jako sklad munice.

Jak již bylo zmíněno byl postaven pouze jediný objekt vz. 37 G zesílený, který kryl čelní palbou úvoz mezi těžkými objekty OP-S-11 "U cihelny" a OP-S-12 "Na rytířském" na Opavsku. Pevnůstka je bohužel poškozena zkušebním postřelováním a vchod zazděn.




Vloženo: 4.5.2004
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)